Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Inez mama babos palacsintája

2009.02.08

Inez mama babos palacsintája
 

Moses Ackermann, a körözött Maverick Kid összetörten, kötésekkel borítva feküdt a szép háziszőttesekkel leterített ágyon. Már visszanyerte eszméletét, de hosszú még az út a teljes gyógyulásig, a vérveszteségtől és a sebláztól szörnyen lefogyott, arca beesett, amúgy is sovány testében szinte zörögtek a csontok. Míg aludt, Lolita a konyhában a tűzhely mellett beszélgetett anyjával:
- Mamita, a fiú most alszik, mit főzöl neki, mivel hizlaljuk fel egy kicsit?
- Ne aggódj lányom, a jó mexikói házikoszt majd rendbe hozza, – válaszolt Inez mama. – Ma süssünk neki babos palacsintát, jól megkenve tejföllel.
Lolita már elő is vette az edényeket, hagymát pucolt, beáztatta a vörös babot, és a serpenyőben kis szalonnakockákat olvasztott. A kisült zsírban aztán megpirította az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a kockára vágott füstölt sonkát, majd félre húzta a serpenyőt hűlni. Inez mama közben megfőzte a babot. A főtt babot is kihűtötték, Lolita friss hideg vizet hozott a kútról, abba állította bele a lábost, hogy hamarabb hűljön. A szobából az ébredés neszei hallatszottak, a lány beszaladt Maverick Kidhez.
- Felébredtél, Moses? Hogy érzed magad?
- Már kicsit jobban, – felelte Kid, – de úgy érzem, mindjárt éhen halok!
- Hála a Szent Szűznek, megjött az étvágyad, most már biztos, hogy meg fogsz gyógyulni! Hamarosan kész az ebéd, addig légy türelemmel. – simogatta meg a fiú homlokát Lolita. Gyorsan kiszaladt a konyhába, és nekilátott sűrű sós palacsintatésztát keverni. A kész tésztába belekeverte a lecsöpögtetett vörös babot, a szalonnás, sonkás hagymát, megsózta, fűszerezte, majd felrakta a tűzhelyre melegedni a régi, megfeketedett palacsintasütőt és kiolajozta. Inez mama szép vastag palacsintákat készített, mindkét oldalukat mosolygós-pirosra sütötte. Tálalásnál a még meleg palacsintát megkente tejföllel és félbe hajtotta. Moses jó étvággyal megebédelt, majd újra elnyomta a gyógyító álom. A gondos ápolás, a bőséges étkezés meghozta az eredményét, hamarosan meg is gyógyult.
 

Hozzávalók:

A palacsinta tésztájához:
170 g liszt,
1 kiskanál só,
1 tojás,
1 dl tej,
1 evőkanál olaj,
1,5 dl szódavíz.
 

A töltelékhez, amit a tésztába keverünk:
2 közepes hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
100 g füstölt szalonna,
100 g füstölt sonka,
1 doboz vörös (kidney) babkonzerv,
só,
bors,
kakukkfű,
csili vagy Erős Pista.

Tálaláshoz:
tejföl.

Elkészítése: ahogy Inez mamáék csinálták.

Tálalható félbehajtva, tejföllel megkenve, vagy egymásra rakva, köztük tejföllel. 4-5 darab lesz, de nagyon laktató!
 

Jó étvágyat!


M.G. Rooster

Némethy Géza

2008.