Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édes csábítás: dulce de leche

2010.01.30

 

Kép

 

Édes csábítás:
dulce de leche

 

 

Még hallatszott a távolodó kocsi zörgése, amikor Dolf, Maverick Kid és Lolita kisfia benyitott a konyhába Inez mamához.
- Elmentek Sullivanék? – kérdezte Inez mama – Jól sikerült a vendégség?
Dolf szépen lassan úgy elpirult, hogy még az ablakkereten lógó csilifüzérek is megirigyelhették a színét. Inez mama mosolyogva nézte a zavarban levő kisfiút.
- Patsy Sullivannek ízlett az uzsonna? Megettetek mindent?
- Nagyon finom volt – felelte Dolf, aki még inkább zavarba jött, – olyan jó volt együtt uzsonnázni!

- És mi ízlett legjobban?
A kisfiú akadozva válaszolt.
- Minden. A flan. Nem, a dulce de leche! Az volt a legfinomabb! Képzeld, Inez mama, rákentem a kekszre, és falatonként etettem vele Patsyt! Olyan szép volt a hosszú fekete hajával! És uzsonna után megengedte, hogy fogjam a kezét, amíg a fonott hintában üldögéltünk!
Dolfnak egyszer csak elkezdtek potyogni a könnyei.
- És most elment haza – sírta, – mikor látom legközelebb?
Inez mama megölelte a síró kisfiút.
- Ne sírj, a jövő hónapban újra láthatod. Señor Sullivan megint el fog jönni az üzlet miatt, biztos el fogja hozni Patsyt is. Most menj játszani, nekem még sok dolgom van.
Dolf lehorgasztott fejjel, szemében könnyekkel kisomfordált a konyhából, Inez mama fejcsóválva nézett utána.
- Nézze meg az ember a négyéves caballerót! Még ott a tojáshéj a fenekén, de már édességgel csábítja el a lányokat! Ebből a fiúból nagy szoknyapecér lesz!

 

Ez a csábító édesség maga a tömény élvezet, a karamellás erotika. Elkészítése alapjában véve egyszerű, de sokáig tart. Tegyük fel egy lábosban melegedni a tejet és a tejszínt, dobjunk bele egy kis csipet sót, fél kiló nádcukrot (ha nem kapunk, akkor barna cukorral, vagy sima kristálycukorral is elkészíthetjük), és egy fél rúd vaníliát is kaparjunk bele. Én a kikapart vaníliát is bele szoktam tenni, aztán amikor a tej már sűrűsödik, kipecázom. A keveréket lassú tűzön forraljuk, kevergessük, hogy ne csomósodjon és ne égjen le. Szépen lassan, kb. másfél óra múlva elkezd kissé megbarnulni és sűrűsödni. Addig forraljuk-kevergessük, amíg el nem éri a megfelelő sűrűséget. Egyébként egész odáig lehet sűríteni, hogy kihűlés után meg is szilárdul, akkor még melegen szopogatni való cukorkákat is formázhatunk belőle. De szerintem akkor a legfinomabb, amikor kenhető krém állagú.

 
Hozzávalók:
 
50 dkg nádcukorcukor,
1 liter 3,5-ös tej,
2 dl 20 %-os tejszín,
fél szál vanília,
kis csipet só.
 
Tálaláshoz:

Bármilyen kalács, gofri, omlós keksz, ostya, palacsinta esetleg babapiskóta, fagylalt remek kísérője, de önmagában, kiskanállal elnyalogatva is maga a tömény élvezet, az édes csábítás.

 
Jó étvágyat!
 
M.G. Rooster
Némethy Géza
2009.