Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hobókályha M.G. Rooster's 1.0

2013.11.18

Hobókályha M.G. Rooster’s 1.0

 

No, kéremszépen. Már nézegetem egy ideje a Bushcraft oldalon a különböző Hobó kályhákat, és ellenállhatatlan vágyam volt egy saját Hobó kályha-tűzhely megépítésére. Az egyik áruházláncban nemrég találtam megfelelő kiinduló alapanyagokat, hasonlót, mint az Ikeás cuccok, de méretben jobban összepasszoltak. Tehát a felhasznált anyagok: Metro-s evőeszköztartó, konyhai tároló, és két és fél 2,5-ös rozsdamentes hegesztő pálca. Az elkészítés nem volt egy atomfizika! Röviden szólva, az evőeszköztartóra vágtam egy lukat a kályha etetéséhez, és rm pálcából hajtottam egy kivehető rostélyt. A konyhai tároló edényre fúrtam két lukat, ide került a vízforraló füle rm pálcából, a teteje (fedője) kapott még két lukat, oda került a fedő füle, szintén rm pálcából. Az egész cucc egybe csomagolható, természetesen lehet bele rakodni is. A kész Hobókályha teljes súlya mindössze 351 gramm, összecsomagolt állapotában 108x157 mm. Varrtam neki egy ejtőernyőselyem tokot is, hogy ne kenje össze a hátizsákot. A hobókályha a gyakorlatban is bevált, igen jót szórakoztam vele. No, lássuk a darabjait:

 

 

imgp0458.jpg

 

Ez itt az összes darab, szám szerint öt (hat, ha a fedő fülét is bele számítjuk, de az nem kivehető).

 

 

imgp0459.jpg

 

 

A vízforraló füle beakasztva, a rostély bepattintva. Itt jegyzem meg, hogy egyszerűbb lenne kihagyni a vízforralót, és közvetlenül a bögrében melegíteni a vizet, de arra gondoltam, hogy amíg a levesemet eszem, melegedhet a teavíz, vagy a mosogatóvíz. És a vízforraló mindössze 201 gramm. Na, annyival talán még jelen öreg-rügyvedt állapotomban is elbánok.

 

 

imgp0457.jpg

 

 

Így néz ki összecsomagolva. Kompakt, könnyű és praktikus. Legalábbis annak tűnik!

 

imgp0672.jpg

 

 

Ilyen lett az új ruhája ejtőernyőselyemből.

 

 

imgp0451.jpg

 

 

Ilyen összerakva a „Pokoli torony”!

 

 

imgp0456.jpg

 

 

A fedő a kanállal könnyen leemelhető, ha felforrt a víz.

Aztán már csak ráöntöm a forró vizet vagy a teafilterre, vagy a kínai levesre, vagy elmosogatok vele. A forraló hasznos űrtartalma kb hét deci. Ami nem sok, de élhető. Viszont nem túl nagy, nem túl nehéz, elcsomagolható egybeszerelve, és még pakolni is lehet bele! És minden szokásos vacakkal etethető, ami a dudvában fellelhető, a kórószártól a fenyőtűn és száraz szalmán keresztül a szépen felhasogatott fadarabokig.

 

 

imgp0565.jpg

 

 

 Először egy kis alapot csináltam a tűznek,

 

 

imgp0568.jpg

 

 

aztán jöhet a nyírfakéreg, amit szikravetővel begyújtottam, és a többi fa.

 

 

imgp0570.jpg

 

 

Már ég is a tűz a hobókályhában!

 

 

imgp0572.jpg

 

 

 Már melegedik a víz.

 

 

imgp0574.jpg

 

 

 És készen is van a leves!

 

 

imgp0589.jpg

 

 

A másnap reggeli teafőzéshez előkészített „farakás”

 

 

imgp0592.jpg

 

 

A tűz az égig lobog, hehehe!

 

 

imgp0595.jpg

 

 

No, kéremszépen, a teavíz már forr is. Ilyen egyszerű a dolog. Miután a cucc kihűlt, harmatos fűben letörölgettem, mert nagyon kormos volt, és mehetett vissza a tokjába.

 

 

M.G. Rooster

Némethy Géza

2013.