Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vérstrucc játékszabályok

2009.02.08
Bár szegény madarunk, a Vérstrucc már régen elhalálozott, de a mai napig emlegetjük, emlékszünk rá. A megmentésére szánt utolsó próbálkozás a játék szabályainak a kritizálók-betiltók kívánságai szerinti megalkotása volt. Ettől persze a VVV nem folytatódott, de legalább alkalmat adtam arra sokaknak, hogy megint hülyének tartsanak.

A Vérstrucc VándorVödör játékszabályai

Szervezeti forma: Vadászati Vércsoport.
A Vadászati Vércsoport tagokból és pártoló tagokból áll.
Tag lehet minden vérstruccvadász, aki kinyilvánítja a VVV-hez tartozását, az Általános feltételeknek megfelel, és a biztonsági előírásokat betartja.
Pártoló tag lehet minden vérstruccvadász, aki kinyilvánítja a VVV-hez tartozását, az Általános feltételeknek megfelel, és ezen kívül önzetlenül anyagilag is támogatja a VVV-t. A pártoló tag támogatásáért a limitált létszámú vetélkedéseken elővásárlási jogot kap, a rendezvényről egy héttel korábban e-mailből értesülve.
Totemállat: a Verőcei Vérstrucc, egységünk megtestesítője, és versengéseink állandóan jelen lévő totemállata. Tárolásának helye a Vérstrucc Atyjánál található, a Vérstrucc VándorVödrön üldögél.
Vándordíj: a Vérstrucc VándorVödör. Jellegzetessége, hogy a győztes csapat kapitánya mindössze kb. tíz másodpercig birtokolhatja, és utána köteles beletölteni a nyereménypezsgőt, majd ezután a Vödör a nevében is jelzett vándorlásba kezd, a győztes csapat tagjai a Vödröt kézből kézbe adva kortyolnak a megnyert nemes nedűből, és ha még maradt a Vödörben, akkor következhetnek a második helyezést elért csapat tagjai. Kiürítése után a Vödör visszakerül állandó állomáshelyére, a Vérstrucc Atyjához.
A VVV játék vezetői: A mindenkori lövészetvezető és a játékvezető.
Szponzorok: Bárki és Akárki.
A VVV helyszíne:
A Börzsöny Lövész Egyesület verőcei lőtere, a Vérstruccerdő pereme.
Honlap: www.verstrucc.fw.hu
Fórum: www.kapszli.hu/forum.php?action=showtopic&id=66
Alapfilozófia: szinte pontosan megegyezik az elhunyt nagy előd, a Coboly Eksön filozófiájával, egyaránt szól a kovás vadászat gyönyöreiről, a nemes papír és favadak vadászias elejtésről, a jó társaságban eltöltött füstös szórakozásról, a marháskodásról és nevetésről, kibővítve a kapszlis cuccal, és ellentétben a cobollyal, a vérstruccra igenis lövünk! A nagy elődnek béke poraira, mindig szeretettel fogunk Rá, és kiagyalóira gondolni.
A VVV távlati céljai: A VVV remek szórakozás azok számára is, akik nem ponty- és komboj-lövők, de szeretik a játékot és nevetést, hogy rendszeresen, a lehetőségek szerint minden hónap vége felé egyszer összejöjjenek, és játsszanak egy jót. Ha aznap valahol verseny van, vagy minősítő, akkor az azokon érdekeltek nélkül játszunk. Kevesen is lehet játszani, és a nagyobb bulinak is megvan a maga varázsa.
Általános feltételek:
1. A VVV vadászainak kötelező felszerelése:
- Elöltöltős hosszú fegyver, az alábbi prioritásokkal:
1. kovás,
2. csappantyús hadi, nyílt irányzékos,
3. csappantyús vadász, nyílt irányzékos,
4. csappantyús egyéb, nyílt irányzékos (pl. pvc inlány, de csak ha nincs birtokodban más, autentikusabb fegyver).
Megfelelő mennyiségű lövedékkel-tapasszal-kovával stb.
SZERELT LŐSZERES HOSSZÚ FEGYVER SENKINEK SEM MEGENGEDETT! Amennyiben az elöltöltős hosszúfegyver diopteres bizgentyűvel van szerelve, még esetleg belefér, de a céltávcső már nem. A fegyvernek érvényes Tanúsítvánnyal kell rendelkeznie!
- Elöltöltős rövid fegyver, az alábbi prioritásokkal:
1. kovás egylövetű,
2. csappantyús egylövetű,
3. csappantyús revolver.
Megfelelő mennyiségű lövedékkel-tapasszal-kovával stb.
SZERELT LŐSZERES RÖVID FEGYVER SENKINEK SEM MEGENGEDETT!
A rövid fegyver megválasztása az aktuális VVV kiírásban meghatározott feladatokhoz és lövésszámhoz igazítandó! Amennyiben valamelyik résztvevőnek nincs megfelelő rövidfegyvere, akkor a legendás VVV barátság jegyében kölcsön kell egyet adni szegénynek. A fegyvernek érvényes Tanúsítvánnyal kell rendelkeznie!
- Fekete lőporos vizsga.
- Vadászkés, lehetőség szerint minél ijesztőbb és autentikusabb kivitelben, bármilyen rügyvedt, régi konyhai halef is megfelel, amennyiben jól van agyusztálva.
- Tomahawk, helyettesítésére az alábbi eszközök lehetnek alkalmasak:
4. machete,
5. kukri,
6. konyhai húsklopfírozó bárd,
7. Tecsó gazdaságos kisbalta.
- Tarisznya vagy oldaltáska, töltéses szütyő, patrontáska vagy hasonló izé, ami a lövések leadásához szükséges fiolázott lőpor vagy előre elkészített papírtöltés, fojtás, csappantyú és a szükséges szerszámok és kiegészítők tárolására, szállítására alkalmas.
- Alkalomhoz és évszakhoz illő öltözék. Lehetőleg kerüljük a modern sportruházatot, a bézbólsityakot, a susogós dzsoggingot és egyéb ízlésficamokat és stílustöréseket. Fejfedőnek kalap, kucsma, szombreró, katonasapka ajánlott, lábbelinek a terepnek megfelelő erős csizma, bakancs vagy cipő. Az öltözet könnyen alkalomhoz igazítható, pl. igényes szőnyeg vagy állatbőr magunkra húzásával, esetleg használt liszteszsák vagy a nagypapa hálóingjének átalakításával. Korhű kiegészítők kívánatosak.
2. Ajánlott felszerelési tárgyak:
1. Távcső a nemes vadak megítéléséhez.
2. Kanálgép és csajka, valamint bádogbögre.
3. Táborozó felszerelés a kintalvóknak, sátor, matrac, hálózsák, valamint estére folyékony nagykabát és meleg, száraz ruha, lábbeli.
4. Az alkalomnak megfelelő mennyiségű és minőségű enni- és innivaló. Közösen előre szervezett vérstruccevésnél egy étkezés a nevezési díjban benne foglaltatik.
5. Kellő mennyiségű és címletű készpénz, a nevezési díj és az esetleges extrák, pl. a VVV utáni lőtéri díj, vagy pizzafutár finanszírozására.
6. A VVV-t esetlegesen követő, egyéni kívánság szerinti örömlövészkedéshez megfelelő mennyiségű és minőségű lőeszköz és anyag, felszerelés.
3. Általános versenyszabályok:
- A VVV limitált létszámú versengés, egy játékban egyszerre két csapat, összesen legfeljebb tizenhat vérstruccvadász vehet részt.
- Amennyiben az előzetes jelentkezés alapján a résztvevők létszáma nem éri el a hatot, úgy a játék elmarad.
- A játék bármely okból történő elmaradásáért a szervezőkkel szemben kártérítési igény, anyagi követelés nem érvényesíthető.
- A játékra jelentkezés interneten keresztül, a VVV Fórumban történik, a limitált létszám teljes kitöltéséig. Aki késve jelentkezik, várólistára kerül.
- A pártoló tagok anyagi támogatásukért cserébe, egy héttel hamarabb – megadott emilcímükre küldött magán emilben – lehetőséget kapnak a korábbi jelentkezésre.
- Aki jelentkezik, kötelezettséget vállal arra nézve, hogy a nevezési díjat még abban az esetben is befizeti, ha bármely okból nem tud részt venni a játékban, ugyanis távolmaradásával súlyosan veszélyeztetné a játék megvalósítását, és a játék anyagilag ellehetetlenülne.
- A várólistán lévők a játék előtti este emilértesítést kapnak, amennyiben bejutottak a játékba. Innentől kezdve a díjfizetési kötelezettség rájuk is vonatkozik.
- A VVV résztvevői a nevezési díj befizetésével kizárólag a játék által érintett területek, valamint a kommunális és közösségi létesítmények használatára szereznek jogot.
- A játék befejeztével a lőtér további szolgáltatásainak igénybevétele az általános igénybevételi szabályok és díjazás szerint történhet (lőtéri tagoknak ingyenes, nem tagoknak jelen állás szerint 2000 forint, a lőlapok ára változó).
- A nevezési díjat a játék megkezdése előtt kell rendezni, a bérleti díjat a játékvezető a játék befejeztével rendezi.
- A nevezési díj változó, a játék anyag és eszközigényének, a várható létszámnak és egyéb költségeknek megfelelően.
- MINDEN résztvevő beírja magát a lőtérnaplóba!
- Először kisorsoljuk kalapból a két csapatkapitányt.
- Utána a csapatkapitányok kihúzzák a kalapból a csapataik tagjait, valamint kockavetéssel eldöntik a csapat oldalhelyét, páratlan szám a bal, illetve páros szám a jobboldali elhelyezkedésű vagy feliratú lőlapok használatát jelenti.
- Amennyiben a résztvevők száma páratlan, úgy az utolsónak kihúzott résztvevő kockát vet, ha páratlan szám jön ki, akkor először a baloldali lőlapra lő, aztán a következő célnál a jobboldalira, aztán a baloldalira és így tovább. Páratlan számú cél esetén az utolsó lövésből kimarad szegény az esélyegyenlőség jegyében.
- A teljes VVV alatt az általánosan érvényes és a különleges biztonsági rendszabályok MINDENKIRE kötelezőek!
- Akadály esetén a lövészet megáll, a lövészetvezető segít az akadály elhárításában. Amennyiben az akadály nem hárítható el öt percen belül, szegény vadász kiesett a versengésből, és csapata is megszívta.
- MINDENKI VIGYÁZZON MINDENKIRE, A BIZTONSÁGI SZABÁLYOKRA TÖRTÉNŐ UDVARIAS FIGYELMEZTETÉS NEM SZÁMÍT IZÉLGETÉSNEK! Természetesen kerüljük a: „Mit csinálsz, te szerencsétlen marha!” és hasonló kitételeket, valamint az emelt hangot.
- A lövészetvezetőnek és a játékvezetőnek statáriális pallosjoga van!
- Az általános versenyszabályok kiegészülhetnek az alkalomhoz illő egyéb szabályokkal is, ezeket a VVV játékvezetője nyilvánosan ismerteti.
4. Biztonsági előírások:
- A cserkészutakon kizárólag üres hosszú lőfegyverekkel - a kakas biztonsági félállásban, a cső az ég felé mutat - lehet közlekedni.
- A hosszú lőfegyvereket szíjon vállravéve, illetve kézben tartva lehet közlekedni.
- A cserkészutakon kizárólag üres rövid lőfegyverekkel - a fegyver tokban - lehet közlekedni.
- A rövid lőfegyver haladás közben még üres állapotában sem lehet kézben.
- A lőfegyverek töltése kizárólag (antisztatikus műanyag, üveg, fém, fa, csont vagy szaru) fiolából, vagy előre elkészített papírtöltésből lehet. Adagolós lőportartó szaru használata a felporzó lőpor kivételével nem megengedett.
- Tölteni - porra és golyóra - csak a lövészetvezető utasítására, a töltésre kijelölt helyen szabad.
- A töltés folyamán a cső ember irányába nem mutathat, töltés közben a csőbe belenézni tilos. A porra és golyóra töltött fegyver csöve kizárólag az ég felé mutathat.
- Csappantyúzni, felporozni csak a lövészetvezető utasítására, a kijelölt lőállásban lehet, a cső kizárólag a cél felé irányulhat.
- Elcsettenés esetén a lőfegyver csöve továbbra is a lőirányba mutasson, a lövész kérje a lövészetvezető segítségét.
- Amennyiben az üzemzavar a lövészetvezető segítségével sem hárítható el öt perc alatt, a lövészt a további részvételből ki kell zárni, a fegyvert ki kell üríteni, illetve ha ez nem lehetséges, a lőporkamrát el kell árasztani vízzel.
- Az egyik lőállásból a másikba a lövészek kizárólag üres fegyverekkel, a lövészetvezető utasítására, a lövészet- vagy játékvezető vezetésével, a cserkészúton vonulhatnak.
- A lövészet befejeztével a lövészetvezető győződjön meg a fegyverek töltetlen állapotáról, majd a társaság a lőtér bázis értesítése után levonul a területről.
- Természetesen ezeken a helyi szabályokon túlmenően a lövészet általános személyi, tárgyi, biztonsági előírásai is érvényesek, betartandók.
- A lövészet előtt, alatt szeszes ital fogyasztása a legszigorúbban tilos!

A fenti szabályok minden résztvevőre kötelező, ámde nem teljes szabályok, az élet és a versengések változatossága alkalomhoz illően formálhatja.

Mindenkit, aki jelenlétével, ötleteivel, játékos közreműködésével részt kíván venni a Vérstrucc VándorVödör akcióiban, szeretettel várunk.

A vérstruccvadászok hagyományos köszöntésével búcsúzom:

Vérstrucc legyen Veled!

Megagéza
A Verőcei Vérstrucc Atyja

M.G. Rooster
Némethy Géza
2007.