Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tábori pottyantós

2009.02.15

Tábori pottyantós
 
 

A táborozás közbeni talajjavítás egyik legegyszerűbb eszköze a tábori pottyantós. Erre sok megoldás létezik, én mindössze kettőre térnék ki.

Az egyik megoldás az alkalmi pottyantós, amikor nem egy helyen táborozik az ember, hanem vándorol. Ilyenkor sem illik összerondítani az erdőt, mert nincs kiábrándítóbb annál, mint amikor a természet lágy ölén szaros WC papírokat visz a szél, és a virágillat helyett végtermékbűz van. Tehát, mint azt az állatvilágban is oly sokan, ássuk el a cuccot. A gyalogsági ásó rendkívül alkalmas erre a célra. Egy ásónyom széles, két ásónyom hosszú, és az ásó fejének megfelelő mélységű gödröt ásunk, föléguggolunk, cél-tűz. Utána a kiásott földdel betakarjuk, és kész is vagyunk, visszaadtuk az anyatermészetnek, ami az övé, és tiszta és virágillatú erdőt hagyunk magunk mögött. Több napos-hetes táborozás esetén már más a helyzet, de ilyenkor sem kell túl nagy dologra gondolni. A felszerelés ugyanaz, egy darab gyalogsági ásó. A különbség ott van, hogy mivel többször használatos tábori pottyantóst készítünk, ezért a kiinduló gödör jóval hosszabb. Egy ásónyom széles ez is, de legalább fél méter hosszú árkot ásunk. A kitermelt földet elterítjük a gödör két oldalán, és a hátsó végén, így nem fogja sejhajunkat semmilyen fűszál csiklandozni. A működés végtelen egyszerű. Leguggolva megcélozzuk a gödör HÁTSÓ végét, cél-tűz. Utána fogjuk a gyalogsági ásót, és a gödör ELSŐ végéből kiveszünk egy-két ásónyi földet, amivel betakarjuk a gödör HÁTSÓ végét. Így a gödör hossza változatlan maradt, mindössze a célterület került előbbre. Hosszabb táborozás esetén akár több méteres előrehaladás is lehetséges! Nem nagy munka ezt végrehajtani, viszont szebb és tisztább erdőt hagyunk magunk után, és a táborhelyünket sem takarja be a pöceszag. Jut erről eszembe egy viccecske:
Két katona guggol a Don kanyarban. Az egyik megszólal:
-Hej, ha most látna édesanyám, de örülne!
Miért? - kérdi a másik.
- Mert mindig azt mondta, édes fiam, messzire menj a háztól szarni!


Az érzékenyebb lelkületű olvasókat megkövetem az alkalmazott szavakért és a témafelvetésért, de ez tábori életünk egyik sarkalatos és rendkívül fontos pontja, érdemes jól elintézni!

 

M.G. Rooster

Némethy Géza

2007.